AI
Recruiting
Trend

Штучний інтелект у рекрутингу: оптимізація залучення талантів

Ділимося враженнями від використання інструментів на базі штучного інтелекту для автоматизації завдань у рекрутингу. Відкрийте нові можливості з AI.

Автори:
Софія Золочевська
Мирослава Козачук
Штучний інтелект у рекрутингу: оптимізація залучення талантів
Автори:
Софія Золочевська
Мирослава Козачук

За останні місяці професійні платформи та спільноти, здається, що тільки й говорили про AI. Ми вже бачили тези від “навіщо рекрутери, якщо їх роботу може виконувати штучний інтелект” до “нічого не замінить людського елементу у процесах”. Однак, протестувавши десятки цікавих інструментів на базі AI і допомагаючи колегам з їх інтеграцією, я наочно мала змогу побачити, що ігнорувати новітні речі точно не варто, а краще якомога раніше зрозуміти, як вони можуть бути корисними для нас.

Почала я досліджувати цю тему з найпростішого і найпопулярнішого – ChatGPT, майже необмежені функції, які піддаються тобі лиш з правильними промтами. Урок перший і найголовніший: запит писати англійською та починати на кшталт “Act like a Senior Recruiter…”. Написати цікаве саммарі про кандидата для клієнта, проаналізувати довге та деталізоване CV чи відредагувати вакансію – є цілий ряд задач, які можна спробувати автоматизувати. Особливо, якщо після насиченого дня слова ніяк не підбираються а увага не фокусується – ChatGPT хороше рішення.

Наступним інструментом, який я відкрила на одному з воркшопі PeopleFirstClub став Сlay. Команда ентузіастів зі США створили надзвичайно багатий своїм функціоналом продукт, який може бути чудовим рішенням і для рекрутерів, і для продавців, і будь-яких інших спеціалістів. Основна його функція - це збір інформації з усіх доступних джерел та її систематизація. Також, є зручна інтеграція з багатьма CRM-системами та іншими софтами. Я почала її застосовувати саме для сорсингу. Наприклад, якщо ми шукаємо IT-спеціаліста, і використовуємо для цього GitHub, то можна обрати потрібний репозиторій та вставити посилання на нього у вашу таблицю в Clay. І за хвилину, у вас зʼявиться список кандидатів, які контрібʼютили своїм кодом туди, навіть більше – їх контактні дані та Linkedin. З мінусів, не можна відфільтрувати наприклад по країнах чи рівню спеціалістів, однак, коли пошук заходить у глухий кут - це чудова альтернатива. 

Якщо ж говорити про більш звичний пошук, то я використовую Clay у парі з Linkedin. Обираю, яку саме інформацію мені треба з Linkedin-профіля кандидата виокремити, а також використовую окремі поля з ChatGPT, яким прописую окремий промпт. В моєму випадку, прошу використати всю наявну про кандидата інформацію, яку переніс Clay раніше з Linkedin в таблицю, і написати невелике повідомлення з пропозицією вакансії у максимально дружньому тоні та обовʼязково персоналізовано. Далі, просто вставляємо посилання на потрібний профіль, а через хвилину у на вже є справді працююче повідомлення, яке може зачепити кандидата. Таким чином, ми лише проглядуємо профіль базово, але всі деталі про досвід нам вишукує вже Clay і на базі цього ще й пише повідомлення. Найчастіше, вони вже дуже добре написані і їх достатньо просто скопіювати, але я все ж використовую їх як чудову “базу” і дописую повідомлення самостійно. Таким чином, Clay добре економить ваш час, але й водночас справді може поліпшити процес пошуку спеціалістів. Щоправда, є ліміти і певні обмеження по кількості використання функціоналу, але для старту і спроби достатньо буде і пробної версії.

Інший чудовий інструмент, який допомагає зберегти час при написанні сотні повідомлень за день це Magic.AI. Основний функціонал полягає у написанні ваших найбільш використовуваних темплейтів з повідомленнями і кодуванні їх у той спосіб, як вам зручно. Наприклад, при написанні сполуки “.rej” в мене зʼявляється на тому ж місці повідомлення-шаблон з відмовою, який я вже далі модифікую у потрібний мені спосіб. Тобто замість довшого пошуку шаблону чи написання повідомлення з нуля, мені достатньо прописати кілька символів. Інструмент має зручне розширення, в якому ви швидко можете відредагувати потрібний темплейт або створити новий. А особливо розумієш цінність використання потрібного інструменту, коли Magic.AI після вашого використання заготовленого шаблону через власний “код”, висвітлює, скільки часу у вас пішло би, якби ви таке повідомлення писали самі. Коли в мене статистика доходила до 1 години і більше за день зекономленого часу від написання, то я справді зрозуміла, що надовго з MagicAI. Але на додачу, цей в цей інструмент вбудували також і AI, який чудово працює саме для написання повідомлень. Вам достатньо лише обрати у якому тоні буде повідомлення та одним реченням описати, що ви хочете у нього вкласти. В результаті отримуєте справді професійно написаний лист, який надалі можете використовувати як завгодно лише використавши певну комбінацію клавіш.

Продовжуючи тему з листами, моїм фаворитом свого часу стало браузерне розширення “Ghostwrite: ChatGPT Email Assistante”. Почула я про нього на воркшопі про AI для продакт-менеджерів, але для рекрутингової діяльності воно підійшло ідеально. Завдяки Ghostwrite, який після встановлення відображається одразу у вікні пошти Gmail (чи Outlook), можна генерувати AI відповіді на листи буквально одразу. Розширення чудово зчитує контекст вашої переписки і може знерувати на основі цього відповідь власну відповідь. Я це зазвичай використовую для більш базових повідомлень-подяк чи невеликих уточнень. Або ж ви можете коротко прописати, який лист саме треба згенерувати і Ghostwrite на основі попереднього контексту і вашого запиту також напише досить професійний лист. І звісно ж, є можливість окремо обрати, у якому тоні його написати. З інших корисних функцій розширення також чудово працюють створення темплейтів і перевірка написаного на помилки. Ghostwrite став для мене майже з першого дня незамінним інструментом. Надзвичайно приємний користувацький досвід, простий та інтуїтивний функціонал, а головне – свою задачу виконує на 100%. 

Наразі вже зʼявилося з десяток чудових інших розширень для браузерів, які виконують подібну задачу, наприклад: ChatGPT Writer, GMPlus, Compose AI. Все залежить від вашого запиту та потреб. Однак, використовуючи Ghostwrite вже кілька місяців, я впевнено можу сказати, що це саме той інструмент, який при сотні листах на день, допоможе вам розподіляти ресурс більш раціонально та пріоритетно. 

Фокус моєї імплементації AI в рекрутерські процеси так чи інакше зосереджений на комунікації чи пошуку, тобто на те, що є основою щоденних задач і водночас абсолютно постійними діями. Але важливо підібрати AI інструменти лише під ваш стиль роботи, так, щоб покрити потреби, які ви вважаєте можна автоматизувати саме у вашому списку задач. 

Чи замінить AI згодом рекрутера? Цілком можливо, особливо, зважаючи на появу такого продукту як Talently.ai, що вже зараз забезпечує автоматизацію скринінгів та технічних інтервʼю за допомогою генеративного AI. Але чи вплине це позитивно на досвід кандидатів? Зрозуміти софт-скілли, проаналізувати більш аналітично досвід та просто своєю комунікацією позитивно вплинути на бренд компанії – ці та інші задачі досі не завжди можуть бути виконаними лише завдяки алгоритмам. Тому зараз ідеальний час зрозуміти, які процеси варто автоматизувати з AI чи іншими інструментами, а які процеси є унікальними та потребують вашої рекрутерської залученості найбільше.

Слідкуйте за новинами нашого блогу, підписавшись сьогодні

Підписавшись на отримання електронних листів від White Sales, ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності. Ми відповідально ставимося до вашої інформації. Ви можете скасувати підписку в будь-який час.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.